Systeemplafond
Een systeemplafond is een plafond waarbij men door middel van plafondplaten en plafondprofielen een vrij toegangelijk plenum (de ruimte tussen dak of bovenliggende vloer en verlaagd systeemplafond en waarvan vaak handig gebruikt wordt gemaakt voor de aanleg van de verschillende systeemleidingen zoals b.v. electriciteit en verwarming/ventilatie) creëert. Vooral in de utiliteitsbouw wordt dit veel toegepast.
Door middel van de combinatie van systeemplafondprofielen en plafondplaten kan men de verschillende typen en eigenschappen creëren.
Typen
Standaard plafond
Bij een standaard systeempalfonds worden de plafonds opgebouwd uit een zichtbaar profiel en een zichtbare plaatHierin zijn twee verschillende soorten te verkrijgen. De uiterlijke kenmerken hebben geen gevolgen voor de eigenschappen van het plafond.Inleg plafonds Bij een inleg plafond ligt de plaat gelijk met het plafondprofiel Bij een doorzak plafond ligt de plaat lager als het plafondprofiel.
Bandraster systeemplafond
Bandraster plafondsVrije indeelbaarheid van ruimten kan ondermeer worden gerealiseerd met een bandraster plafond. Deze brede enstabiele profielen bieden de mogelijkheid om daar waargewenst een binnenwand te bevestigen. Het bandraster profiel is hiervoor voorzien van een smalle groef die montage zonder beschadigen mogelijk maakt. De bandraster profielen zijn er ook in een geheel vlakke uitvoering.De indeling van een bandraster plafond is meestal zodanig dat daar waar nu of later een wand moet kunnen komen, een bandraster profiel toegepast wordt.De bovenzijde van de wand wordt vaak aan het bandraster geschroefd. Desgewenst kan op het bandraster ten behoeve van de overlangs geluidisolatie een z.g. barrièreschot geplaatst worden. De bandraster profielen in vlakke uitvoering zijn er in breedten variërend van 50 tot 150mm. Meest toegepast is het 100mm brede profiel.Zie ookUitleg over systeemplafonds
Eigenschappen
verbeteren van akoestische waarde in de ruimte
verbeteren van brandwerende eigenschappen van plafonds
Waarom systeemplafonds
Systeemplafond en akoestiek
Het begrip "goede akoestiek" kan op een aantal verschillende manieren worden gebruikt, met verschillende bedoelingen. In het algemeen verwijst het begrip naar een balans tussen nagalmtijd, achtergrondgeluid en geluidsisolatie. Een ruimte met een goede akoestiek zal de gewenste geluiden benadrukken en ongewenste geluiden buitensluiten of zodanig dempen dat deze niet langer als storend worden ervaren. Ruimteakoestiek heeft betrekking op de geluidsomgeving in een bepaalde ruimte, zoals een klaslokaal of kantoor. Nagalmtijd is zeer bepalend voor de sfeer en prestatie. In ruimtes waar informatieoverdracht en communicatie van informatie van groot belang zijn,is geluidsapsorptie van groot belang. In alle gevallen is geluidsabsorptie het cruciale element voor het bepalen van de gewenste akoestiek in een gebouw. Systeem plafonds zijn in staat de nagalm tijd te reduceren. Rockfon plafonds van steenwol, zijn hier zeer geschikt voor. Geluidsisolatie is gerelateerd aan het vermogen van een bouwconstructie om te voorkomen dat geluid zich van de ene naar de andere ruimte kan verspreiden. Hierbij wordt verwezen naar twee vormen van geluidsisolatie: luchtgeluidsisolatie en contactgeluidsisolatie. Armstrong plafonds met veel massa zijn hier zeer geschikt voor.
Lawaai is gerelateerd aan extern geluid van auto's, treinen of achtergrondgeluid van ventilatoren, lichtarmaturen, elektrische en elektronische installaties. Ook door de aanwezige mensen in de ruimte wordt geluid voortgebracht, zoals het verschuiven van stoelen, hoesten, praten, enz. Kijk bij akoestisch systemplafond voor voorbeelden
Lichtreflectie en systeem plafond
De lichtreflectie van een plafond dient zo hoog mogelijk te zijn om invallend daglicht efficiënt te benutten. Plafonds met een hoge lichtreflectiegraad hebben een gunstige invloed op het gebruik van verlichtingsarmaturen en het energieverbruik van een gebouw. Tevens kan een systeemplafond de benodigde installatietechniek tegen lage kosten per m2 verbergen.
Esthetiek en systeem plafonds
Systeemplafonds stellen u in staat per ruimte de door u gewenste sfeer te creëren. Doormiddel van structuur en kleurgebruik zet u de ruimte naar uw hand. Vanwege het intensief dagelijks gebruik van industriële gebouwen of bij uw thuis is het van belang duurzame bouwmaterialen te gebruiken. Plafonds dienen vele malen ge(de)monteerd te kunnen worden zonder afbreuk te doen aan de technische en esthetische aspecten.
Brandveiligheid en systeemplafonds
Op plaatsen waar mensen werken is brandveiligheid zeer belangrijk. Een brand kan desastreuze gevolgen hebben. Brandveilige afbouwmaterialen zijn van belang voor het individu, het bedrijf en ook het milieu. Doormiddel van systeemplafonds kan men eenvoudig, tegen zeer lage kosten de brandwerendheid van in een ruimte verhogen naar een excellent niveau. Vraag u lokale gemeente naar de wettelijke normen. Vaak kan men met een systeemplafond dit bereiken.
Montage van systeemplafonds
Het monteren van een systeemplafond kan erg lastig zijn hieronder staat
een link naar een montage handleiding
systeemplafonds handleiding
0 reacties
Abonneren op: Berichten (Atom)
zondag 1 maart 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten